Biserica "Sf. Treime", "Adormirea Maicii Domnului şi Cuvioasa Paraschiva" (Mănăstirea Ciorogârla-Samurcăşeşti)


Categorie: Biserici ortodoxe
Perioada: 1808, ref.1940
Importanta: B
Cod LMI: IF-II-m-B-15274.01
Adresa: Str. Ipătescu Ana 53
Localitate: sat CIOROGÂRLA; comuna CIOROGÂRLA
Judet: Ilfov
Regiune: Muntenia

Imagini

Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 31-Jul-2009

Biserica "Sf. Treime", "Adormirea Maicii Domnului si Cuvioasa Paraschiva", cu trei sfinte altare, a fost construita de vornicul Constantin Samurcas si sotia sa, Zinca, in anul 1808.
Dupa cutremurul din 1838 se face prima reparatie a bisericii in anul 1845, iar prima restaurare a fost executata in 1869. Pictorul Gheorghe Tattarescu a terminat zugravirea interioara la 15 octombrie 1870.
Cutremurul din 1940 a avariat complet lacasul. Prin grija generalului Teodor Ciurea, prefect al Ilfovului, biserica a fost rezidita dupa planurile arhitectului Ion Cernescu, intre anii 1941-1943 pe vechea temelie, tot cu trei altare, in 1951-1953 impodobindu-se si peretii cu o zugraveala bogata, cu fresce si ceramica executate in stil neobizantin de catre pictorul Gheorghe Popescu.       
Alte lucrari de reparatii s-au mai facut in perioada 1976-1988, cand a fost restaurata pentru prima data pictura murala din biserica de catre pictorul Ion Taflan, iar intre anii 2005-2007 a fost restaurata pentru a doua oara de catre pictorita Gabriela Stefanita.
Biserica este construita pe un soclu inalt, cu o singura turla pe naos, sustinuta de patru arcade care se sprijina pe patru coloane masive, cu pridvorul deschis sprijinit de opt coloane puternice de caramida in forma de torsada si cu exteriorul tratat ca o imbinare armonioasa intre caramida aparenta si piatra.
Din vechea biserica s-a pastrat catapeteasma lucrata in stil brancovenesc, ornamentata cu motive vegetale si florale si impodobita in partea superioara cu doua randuri de icoane pictate, iar in partea inferioara cu un rand de icoane argintate. A fost restaurata in 2005-2007 de pictorita Elena Constantin. Din pictura lui Gh. Tattarescu s-au pastrat doar doua icoane care sunt in muzeul manastirii.
(dupa "Popasuri in imprejurimile Bucurestilor" de Gh. Graur Florescu si "Sfanta Manastire Samurcasesti 1808-2008", text: Maica Stareta Stavrofora Lucia Bostan)